Poslanci zastupiteľstva PSK sú zväčša spokojní so svojim pôsobením

04.11.2005 Prešov

Prešov 4. novembra (TASR) - Spokojnosť s prvým obdobím fungovania zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) prevláda v radoch 60-členného krajskéh...
Prešov 4. novembra (TASR) - Spokojnosť s prvým obdobím fungovania zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) prevláda v radoch 60-členného krajského parlamentu. Dobrý pocit prevažuje najmä v súvislosti so zvládnutím preberania kompetencií štátu v školstve, sociálnej sfére, zdravotníctve, kultúre a cestnom hospodárstve.

Milan Cocuľa (nezávislý, volebný obvod - VO Svidník) si myslí, že z transformácie školskej siete nakoniec nebol taký problém, aký na začiatku vyzeral. Podobne sa pre TASR vyjadrili Anton Bidovský (nezávislý, zvolený za SDKÚ, VO Prešov), Mária Kusendová (Smer - SD, VO Prešov) a Štefan Ladičkovský (ĽS - HZDS, VO Humenné).
Rozdielne názory majú poslanci na zmysel a výsledky transformácie štyroch nemocníc s poliklinikou (NsP) v pôsobnosti PSK. V Starej Ľubovni, Vranove nad Topľou a vo Svidníku sa už transformácia aj uskutočnila. Kusendovej sa na tomto procese nepáči, že \"zdravotníctvo ide do oblasti tvrdých obchodných vzťahov a zdravie človeka v tom nemôže byť ako základný článok hry\". Naopak Cocuľa je spokojný s tým ako bola transformovaná NsP vo Svidníku. Podobne Andrej Havrilla (nezávislý, zvolený za ĽS - HZDS, VO Bardejov) označil transformáciu NsP za dobré rozhodnutia, ktoré vytvárajú predpoklady pre budúcu samostatnú existenciu.
Bidovský považuje za najväčšie negatívum, že sa predalo veľmi veľa majetku PSK \"a nie vždy sme predávali za takú najvýhodnejšiu cenu\". Podobne to hodnotil aj Vladimír Kostilník (nezávislý, zvolený za SDĽ, VO Humenné). Preňho je najhorším rozhodnutím parlamentu lacný výpredaj majetku PSK na území mesta Humenné. \"Detské sanatórium v centre mesta sme predali za 2,7 miliónov Sk, čo nie je ani hodnota pozemku, na ktorom je vybudované, \" konštatoval.
Cocuľa a Štefan Kubík (SDKÚ, VO Poprad) zdôraznili, že PSK urobil málo pre odstraňovanie regionálnych rozdielov na vlastnom teritóriu. Cocuľa vidí riešenie vo vyššom objeme investícií a kapitálových výdavkov do biednejších okresov. Peter Sokol (nezávislý, zvolený za ĽS - HZDS, VO Stará Ľubovňa) za najlepšie rozhodnutie vo vzťahu k infraštruktúre označil realizáciu projektu PPP na opravu ciest druhej a tretej triedy, keďže pomohol kraju, ani jeden okres nebol ukrivdený a projekt bol transparentný.
Do nového 62-členného krajského parlamentu kandidujú opätovne napríklad Kusendová, Bidovský, Cocuľa, Havrilla, Kubík i Ladičkovský.
 

Vyberte región

mark